Melyik a jobb választás: HDD vagy SSD?

Amikor új laptop vásárlására kerül sor, akkor szinte biztosan felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb választás a HDD, vagy az SSD. Erre azonban a válasz közel sem fekete- vagy fehér. Ezért az alábbiakban összeszedtük a lényeges tudnivalókat erről a két fő merevlemez típusról.
Melyik a jobb választás: HDD vagy SSD?

Amit a HDD-ről tudni érdemes

A HDD, vagyis hard drive disk, a hagyományos megoldásnak tekinthetők a merevlemezek piacán. Ezek a típusok gyorsan forgó mágneslemezeken tárolják az adatokat, és bár régóta hallani, hogy már elavult technológiának számít, de még jó ideig velünk lehetnek a mindennapokban is.

A tárolható adatok mennyiségét tekintve ma már 14 terabájtos kapacitású meghajtók is elérhetők, míg a laptopokban használatos megoldásokban az 5 terabájt számít csúcskapacitásnak. Ez egyébként több mint a kétszerese a legnagyobb SSD-ének.

Természetesen a nagy kapacitású HDD-k ára magasnak mondható, de ha a Gb/Ft mutatót vizsgáljuk, akkor kedvező választásnak tekinthetők. Ez még annak fényében is meggyőző érv lehet a vásárlás mellett, hogy a mozgó, mechanikus alkatrészek ellenére ha nem is számottevően de kicsit megbízhatatlanak, illetve egy leejtés esetén tönkre is mehetnek.

A HDD-k esetében a legnagyobb hátrányként egyébként a gyengébb teljesítmény szokták felemlegetni. Ennek oka, hogy még a legjobb merevlemezek is csupán maximum 200 megabájt/s-os sebességgel képesek írni vagy olvasni a fájlokat, ami SSD-kkel szemben komoly hátrány. Emiatt mondják azt is, hogy a HDD-k az akkumulátort is jobban igénybe veszik, hiszen lassabban dolgoznak, illetve a mozgó alkatrészeket is el kell látni energiával. Ezért lehet célravezető például egy régebbi laptop esetében az ASUS akkumulátor webshopból történő rendelés helyett egy esetleges SSD-re váltáson is elgondolkodni.

A HDD előnyei

Alapjában véve a HDD merevlemez típus előnyeit az alábbi pontokban fogalmazhatjuk meg:

· Nagy kapacitásúak

· Alacsony gigabájtonkénti ár

· Megbízhatóak (bár nem annyira mint az SSD-k)

A HDD hátránya

Természetesen ahogy említettük a HDD-k esetében bizony kompromisszumot kell kötni bizonyos téren. Ezek a hátrányos tényezők esetében az, hogy:

· Lassabbak, mint az SSD-k

· Működésük zajos lehet

· Leejtéskor adatvesztés következhet be

Amit az SSD-ről tudni érdemes

Manapság már jóval kedvezőbb áron vásárolhatók meg az SSD-k, mint a technológia megjelenésekor, de összehasonlítva még mindig drágábbak, mint a merevlemezek. Természetesen a magasabb árnak oka is van, amiket jelentős előnyök képében tapasztalhatunk meg. Többek között nincsenek mozgó alkatrészek, emiatt az SSD-k csendesek és kevésbé hajlamosak a fizikai hatások miatti adatvesztésre, Ezen felül pedig sokkal nagyobb sebességet kínálnak, mint a merevlemez-meghajtók. A SATA felületet használó SSD olvasási és írási sebessége eléri ugyanis az 550 megabájt/s-ot. Emiatt érezhetjük azt, hogy az SSD-vel felszerelt gépek szinte szárnyalnak a merevlemezzel ellátott gépekhez képest. Jól példázza a sebességbeli különbséget, hogy ha egy operációs rendszert egy SSD-re telepítenek, a számítógép 15 másodperc alatt képes elindulni, míg a hagyományos merevlemezzel ellátott PC esetében ez 30-40 másodpercig (régebbi eszköz esetén sokkal tovább) is eltarthat.

Az SSD-kkel kapcsolatosan azonban érdemes megjegyezni, hogy merevlemezekénél alacsonyabb kapacitással elérhetők. Ráadásul tartósságuk is elmarad a hagyományos merevlemezekhez képest.

Az SSD előnyei

A solid state drive-ok esetében az előnyök tehát a mindennapi használat során mutatkozhatnak meg igazán az alábbiak terén:

· Kiemelkedő teljesítmény

· Csendes működés

· Kevésbé sérülékenyek, mint a merevlemezek

· Alacsonyabb energiafogyasztás

Az SSD hátrányai

AZ SSD-k esetében azonban bár a fentiek csábító dolgok lehetnek, pár negatívumot is érdemes feljegyezni, mint a:

· Korlátozott kapacitás

· Magas ár

Összegezve:

Alapjában véve tehát mindkét merevlemez típusnak megvan a maga előnyös oldala és persze hátrányaik is adódnak. Ezért érdemes vásárlás előtt alaposan megfontolni, hogy milyen célra is kell majd nekünk egy merevlemez.

Kapcsolódó cikkek

Tiktok hirdetési lehetőségek

Tiktok hirdetési lehetőségek

Annak ellenére, hogy a Tiktok folyamatosan rekordokat dönt és hozza a számokat maga mögé utasítva a többi platformot, még mindig akadnak kételkedők, akik megkérdőjelezik a hatékonyságát.

Melyik a jobb választás: HDD vagy SSD?

Melyik a jobb választás: HDD vagy SSD?

Most azzal foglalkozunk részletesebben, hogy melyik a jobb választás a HDD vagy az SSD és melyik milyen előnyöket, hátrányokat tartogathat.

Milyen VR szemüveget válasszunk hobbicélú használatra?

Milyen VR szemüveget válasszunk hobbicélú használatra?

A virtuális valóság technológiája a közelmúlt évtizedeiben hatalmas léptekben fejlődött.