Milyen jelek utalnak a kémény hibáira?

A kémény megfelelő állapotban tartása létfontosságú otthona számára.
Milyen jelek utalnak a kémény hibáira?

A kémény az egyik legfontosabb eleme a házának, és egy rosszul karbantartott kémény veszélybe sodorhatja családját. Akár régebbi, akár vadonatúj háza van, számos jele van annak, hogy kéménye javításra szorul.

Az első tünet a víz megjelenése a kéményben. Amikor a jég és a hó felhalmozódik a tetőn, gátat képez, amely megakadályozza, hogy a víz lefolyjon a tetőről. Ez azt jelenti, hogy a víz összegyűlik a kéményben, és megterheli a falazatot. Ez a kémény koronáján repedésekhez és szivárgó kéményhez vezethet. Ha vizet lát a kéményben, itt az ideje, hogy felkeressen egy falazási szakértőt.

A kéményben lévő víz másik jele a tűzteret borító rozsda. Ez gyakori jelenség a régebbi házaknál, és jó ötlet, ha megvizsgálják, mielőtt nagyobb problémává válik. A rozsda könnyen javítható, és nem kell az egész kéményt kicserélni.

A kéményben lévő víz legnyilvánvalóbb tünete a falazat elszíneződése. Ez azért van, mert a víz a téglák közötti habarcson keresztül szívódik be, és ez annak a jele, hogy a kémény nem végzi a dolgát. Egy jó fugázási munka megakadályozza, hogy ez a jövőben megtörténjen. Ezáltal a kémény is úgy fog kinézni, mintha új lenne.

Ha a kéményét megfelelő állapotban tartja, családja biztonságban és melegen érezheti magát a hideg időben. Egy jól megépített kémény évszázadokig kitart. Egy nem megfelelő kémény nem csak a családját veszélyezteti, hanem sokba is kerülhet. A legjobb módja annak, hogy kéményét jó állapotban tartsa, a rendszeres ellenőrzés. Az is jó ötlet, ha a kéményt néhány évente egy hitelesített kéményseprővel tisztíttatja ki. A kéménycsempék még működhetnek, de elhasználódnak.

A legjobb módja annak, hogy megtudja, hogy kéménye javításra szorul-e, ha szakemberrel vizsgáltatja meg. Ők képesek lesznek azonosítani a kéményével kapcsolatos problémákat, és a legjobb megoldásokat kínálják Önnek. Ha szakemberrel ellenőrizteti kéményét, az egy jó módja annak is, hogy elkerülje a drága hibát. A kéménye javításra szoruló jeleit nehéz lehet észrevenni, de ha láthatóak, akkor gyorsan kell cselekednie, hogy elkerülje a további problémákat az úton.

Kapcsolódó cikkek

Mi az a memóriahab?

Mi az a memóriahab?

Amikor matracot vásárol, talán elgondolkodik azon, hogy "Mi az a memóriahab?".

Az 5 legmenőbb ágy, amit csak megvehetsz otthonra

Az 5 legmenőbb ágy, amit csak megvehetsz otthonra

Szerencsére nem mindegyik fajta a gazdagok kiváltsága.

Az 5 legfontosabb dolog, amit átépítés előtt mindenképpen gondolj át

Az 5 legfontosabb dolog, amit átépítés előtt mindenképpen gondolj át

Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb dolgot, amit átépítés előtt mindenképpen gondoljunk át, ha gördülékeny felújítás/átalakítás a célunk.