Az 5 legfontosabb dolog, amit átépítés előtt mindenképpen gondolj át

Manapság hála a különböző pályázati forrásoknak egyre többen vágnak bele a ház felújításába, vagy átalakításba. Ehhez azonban nem árt előre tervezni. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük az 5 legfontosabb dolgot, amit átépítés előtt mindenképpen gondoljunk át, mielőtt belevágnánk a dolgokba.
Az 5 legfontosabb dolog, amit átépítés előtt mindenképpen gondolj át

1, Mennyibe is fog kerülni az átépítés?

Természetesen az első amit át kell gondolni ilyenkor, hogy mekkora költségvetésből is kellene kihozni majd munkálatokat. Ezen a téren sokat nyomhat a latba, hogy magunk erejéből próbáljuk megoldani, vagy szakembert hívnánk segítségül, illetve persze az anyagköltség is komoly összegeket emészthet fel.

Ahhoz, hogy elkezdhessük és egy közelítő költségvetést készíthessünk az alábbiakat érdemes megtennünk:

· gyűjtsük össze mit várunk az átalakítástól/felújítástól

· készítsünk költségbecslést áruházi és webáruházas kínálat alapján

· mérjük fel hol, mire és mennyi szakemberre lehet szükség

· a pénzügyi forrásainkat egyeztessük a becsült költségekkel

· amennyiben szükséges itt-ott kössünk kompromisszumokat

Természetesen ezen felül érdemes lehet bevonni egy szakembert, aki ellenőrzi a terveket és a számokat, aki szakértő tudásával segíthet kiszámolni a tényleges költségeket és határidőket

2, Milyen anyagokra lesz szükségünk?

Amennyiben tisztult a kép, hogy mennyit is költhetünk és mire is köthetünk, be kell szerezni az ezek kivitelezéséhez szükséges anyagokat. Ezek között a felújítás alapkellékei lehetnek a különböző szerszámok, szerelési anyagok, mint például a tiplik műanyagból fába, betonba, a glett anyagok, fa anyagok, tapéták, ragasztók, stb.

Ezeket mind érdemes előre összegyűjteni és persze beszerezni, hogy ne legyenek fennakadások a munkálatok során.

3, Szükséges-e engedélyt beszerezni?

Az építési engedélyekkel kapcsolatban az adott önkormányzat építési osztályán célszerű érdeklődni, mert egyes szabályok településenként is eltérhetnek. Átalakítás során ugyanis nem mindegy, hogy mi az, ami mindössze bejelentés köteles, és mi az, amihez már engedélyt is kérni kell. A bejelentés kötelesség és engedély kötelességre példák:

· egy tetővel ellátott kocsi beálló mindössze bejelentés köteles

· egy komplett garázshoz már építési engedély szükséges

· 25 négyzetméter alatt csak bejelentés köteles előtető kialakítása, a felett már engedély köteles

· bizonyos méret felett engedélyköteles az előtető (25 négyzetméter), az alatt csak a bejelentésre kell időt és energiát szánnod

· a házbővítés, kazánház kialakítás szintén engedélyköteles

A helyi szabályoknak tehát mindenképpen érdemes utánajárni, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés, vagy éppen bírság egy kis átalakítás, vagy bővítés miatt.

4, Igénybe vehetünk-e pályázati lehetőségeket?

Ahogy már említettük a cikk elején manapság egyre több pályázati forrás elérhető otthon felújításhoz, átalakításhoz is. Ehhez azonban komoly munka szükséges, hiszen részletes pályázati anyagokat szoktak kérni, főképp, ha vissza nem térítendő forrásról van szó.

Ezen a téren ezért érdemes megfontolni, hogy valóban megéri-e nekünk foglalkozni ezzel, hiszen szigorúak a kritériumok és olykor úgy érezhetjük több stresszt okoz egy ilyen pályázati forrás, mint amennyi hasznot hozhat.

5, Ki kell-e költözni?

Érdemes végül azt is előre eldönteni, hogy egy időre ki kell-e költözni az ingatlanból. Ez főleg akkor jelenthet problémát, ha nincs B terv a tarsolyban (barát, család), hiszen ilyenkor az ideiglenes lakhatásnak is költsége van. A távolabb élő anyósnál lakva a hosszabb utazás (és több benzin) is ide tartozik.

Összegezve

Nagyvonalakban tehát ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni, ha felújítást, vagy átalakítást tervezünk a közeljövőben. Egy jól összerakott tervvel ugyanis az egész folyamat gördülékenyebbé válhat így sok felesleges stressztől is megkímélhetjük magunkat.

Kapcsolódó cikkek

Kötelező tartozékok a szauna tulajdonosok számára

Kötelező tartozékok a szauna tulajdonosok számára

A szauna élvezetét fokozhatja néhány kiegészítő megvásárlásával.

Mi az a memóriahab?

Mi az a memóriahab?

Amikor matracot vásárol, talán elgondolkodik azon, hogy "Mi az a memóriahab?".

Tippek a kéziszerszámok online vásárlásához

Tippek a kéziszerszámok online vásárlásához

Számos dolgot érdemes figyelembe venni, mielőtt kéziszerszámokat vásárolna online.