Táborozás lelkesen, elégedetten

A PEOPLE TEAM-táborok egyik alapítója még nem volt húszéves, amikor elkezdett németet tanítani egy apró balatoni táborban.
Táborozás lelkesen, elégedetten

A délelőtti nyelvórák után alig történt valami, külön programokat nem szerveztek a gyerekeknek. Elgondolkodott azon, hogy ennél izgalmasabban is telhetne a szünidő. „Ekkor fogalmazódott meg bennem először az, hogy lehetne sokkal tartalmasabb nyári táborokat is szervezni” – mondja Palotás Attila, akit a legtöbben csak Aterként emlegetnek. Azóta már ő maga is családapa. Ez a sztori már több mint 30 éves.

Elkezdődött

Két év elmúltával Ater már maga vágott bele a szervezésbe. „Azt szerettük volna, hogy a táborozás egy rendkívül színes esemény legyen. Ráadásul annál vidámabb az egész, minél több táborozó jön össze. Ez egy önálló univerzum, amelyben sajátos viszonyok és szabályok érvényesek. Sokszor annyi élmény éri ott a fiatalokat, mint egyébként egész évben, ráadásul itt érzelmileg is befogadhatóbbak, szimplábbak és általában közvetlenebbek a mindennapok” – magyarázza a veterán táboroztató, aki körül az elmúlt évtizedekben szinte teljesen lecserélődött a csapat. Ma már az akkori táborozók gyermekei táboroztatnak.

Programhegyek

A PEOPLE TEAM-táborok (röviden PT) felépítése az évek során összetettebb lett. Míg eleinte kizárólag nyelvi képzésekkel foglalkoztak, hamarosan elindítottak több tematikus tábort is. Felkerült a kínálatba a programozás, a tánc és a színészet. Idén 17 különböző témából választhatnak a jelentkezők. A legnépszerűbb az angoltábor, a kuktatábor és a sporttábor, de a 3D konstruktőrök és a robotépítők tábora is feljövőben van.

Lovagok és drónok

A különböző tématáborok Kecskeméten, a Neumann János Egyetem területén zajlanak egy helyszínen és időben. Amíg délelőttönként mindenki a választott szekciójában dolgozik, addig a délután már kevésbé kötött. A gyerekeknek lehetőségük adódik megismerni a többi szakot és más témák programjait. Így, akik délelőttönként robotokat építenek vagy drónokat reptetnek, a délutánt a játéktábor termében tölthetik vagy lovagi páncélt ölthetnek. „A PT olyan, mint egy nyári gyerekfesztivál: esténként csapatversenyek, showműsorok, bemutatók garantálják a szórakozást. Olyan, mint a karácsony, csak sokkal tovább tart” – jegyzi meg Ábris, az egyik táborozó.

Alkalmazkodva

A rugalmasság a tábor egyik alapértéke. Megvan az egyhetes foglalkozások tematikája, de ez a gyerekek igényei szerint változtatható. A tudóstábor is annak megfelelően formálódik, hogy mi érdekli a fiatalokat. „A természetbúvárok választhatnak a kísérletezés vagy a disznószívboncolás között; eldönthetik azt is, hogy a tengerek vagy a hegyvidék állatvilága kapjon nagyobb hangsúlyt, vagy aznap inkább egy régészeti ásatás lesz a nyerő” – magyarázza Bánfi Bendegúz, a tábor egyik szervezője, aki egyébként maga is táborozóként kezdte.

PT-küldetés

„A táborral minél több tudást és élményt akarunk átadni a gyerekeknek. Közben az egész megmarad játéknak és szórakozásnak. Nem akarjuk felcímkézni helyettük a világot, nem akarjuk megmondani, hogyan éljenek. Abban segítünk nekik az animátorainkkal, a pszichológussal és a többi szakemberrel karöltve, hogy kihozzák magukból a legtöbbet. Hogy lelkes, ambiciózus és végül elégedett csapatjátékosként működjenek – egymásra figyelve és egymást elfogadva. Közösséget építünk” – mondja Ater.

Még több információ a https://legjobbtabor.hu -n.

Kapcsolódó cikkek

Táborozás lelkesen, elégedetten

Táborozás lelkesen, elégedetten

A PEOPLE TEAM-táborok egyik alapítója még nem volt húszéves, amikor elkezdett németet tanítani egy apró balatoni táborban.

Családbarát konferencia helyszín? Lehetséges!

Családbarát konferencia helyszín? Lehetséges!

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk kicsit részletesebben, hogy egy valóban családbarát konferencia helyszínt lehetséges-e találni mai rohanó világunkban.

Húsvét wellness szállodában – irány Hévíz! - húsvét 2023 - húsvét hotelben

Húsvét wellness szállodában – irány Hévíz!

Sokan döntenek amellett, hogy a húsvétot nem otthon ünneplik, hanem valamelyik hazai szállodában, ahol nem kell egész nap készülődni és a vendégeket várni, kiszolgálni.